Husmor kallar.


Jag har/hade två lediga dagar innan skolan börjar i morgon. Vad gör man för att inte klättra på väggarna?

-Jo man städar; Tvättar, bakar bröd, bakar götte, fixar en grym spellista till träningen, funderar över ett nytt spinningpass. slappar och dricker kaffe.

Nu är det t.ex. Biggest loser på kanal 5, längtar till 6 sept. då premiären för den svenska versionen startar!




Morotsbröd utbakade till morotsbullar

Morotsbröd



Ingredienser:

  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl solrosfrön
  • 0,5 dl linfrö
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 dl grahamsmjö l
  • 6-8 dl vetemjöl special

Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.

Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.

Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader.

Låt svalna på galler under bakduk.

 




http://static.tasteline.com/picprod/ImageGallery/Thumbnails/55/77155/49585_117424.jpg

 

Maräng

Ingredienser:

  • 6 äggvitor
  • 6 dl florsocker

Sätt ugnen på 125°C.

Blanda florsocker och äggvitor i en skål. Vispa pösigt över sjudande vattenbad, se till att skålen passar i kastrullen, så att inte ångan sipprar upp. När massan pösat till sig efter ca 5 minuter, ta från vattenbadet och fortsätt att vispa tills smeten är helt fast.

Nu kommer det roliga; spritsa till skruvar eller forma till ägg eller berg. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. När marängerna inte känns kladdiga på undersidan är de klara.

 


Allt blev perfekt! Eftermiddagsfikan är kittad. Ikväll blir det maräng och kaffe efter träningen.

-Rättvist.


http://www.recepten.se/recept/morotsbroed.html



Lämna tanken här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Ge mig din Tanke:

RSS 2.0